Kreditera utgående faktura i Acconomy

Här förklarar vi hur ni skapar en kreditfaktura samt hur ni ska göra för att bokföra en kreditfaktura i Acconomy. Det kan vara en kreditering på hela beloppet eller kanske endast en delkreditering av beloppet.

Steg 1

Ni klickar först på fliken Faktura sedan väljer ni alternativet Visa utgående fakturor.

Klicka sedan på åtgärdsikonen som finns bredvid fakturan som ska krediteras och välj något utav alternativen som listas nedan.

Om ni har guldpaketet kan du trycka direkt på Kreditera och boka faktura. Då skapas en kreditfaktura på totalbeloppet som finns på fakturan och bokas automatiskt mot debetfakturan.

Ni kan också välja Kreditera, boka och ny med guldpaketet, då krediteras hela beloppet på fakturan och de bokas mot varandra men skillnaden här är att det skapas en likadan faktura som ni fortfarande kan ändra innan ni skickar den till kunden. Det kan vara smidigt att välja de sistnämnda alternativet om man t.ex. har råkat skicka fakturan till fel kund, då behöver man endast ändra kunden.
Observera att fakturan kan inte vara bokförd om ni ska välja något utav dessa två alternativen. Om ni redan har bokfört fakturan behöver ni ändra status på fakturan till Ej bokförd och stryka verifikationen för att sedan kunna kreditera fakturan.

Har ni bronspaketet eller silverpaketet behöver ni dock göra fler steg som följer nedan. Istället för att välja de alternativen som nämndes ovan väljer man Skapa kreditfaktura utifrån denna faktura sedan fortsätter ni till steg 2.

Bild 1.

Steg 2

När ni valt de artiklar som ska krediteras (alla om hela fakturan ska krediteras) väljer ni leveranssätt och klickar på Spara och skicka, se Bild 2.

Notera!

Med kontantmetoden kan ni inte bokföra delbetalningar på det här sättet utan det gäller endast faktureringsmetoden.

Om ni ska boka en delbetalningen med kontantmetoden får ni göra en verifikation manuellt med varje delbetalning och sedan koppla de till fakturan. När fakturan har blivit fullbetald ändrar ni manuellt fakturastatusen till Betald.

Gå därefter till Lista utgående fakturor igen.

Överst ligger nu er senast skapade kreditfaktura och det ska stå Ej betald som fakturastatus.

Bild 2. Välj leveranssätt och tryck sedan på Spara och skicka.

Steg 3

Om fakturan redan blivit betald måste pengar betalas tillbaka och betalningen ska markeras som vanligt. Om pengar betalas ut från kassa ska det bokföras som betalning från kassa.

Om fakturan inte är betald och ni inte kommer att få betalt så kan ni enkelt boka fakturorna mot varandra. Klicka på alternativet Ej betald på antingen originalfakturan eller på kreditfakturan. Ni kan också klicka på åtgärdsikonen och välja Markera betalning, se Bild 3.

Bild 3. Markera betalning.

Steg 4

Ändra betalningssätt till Boka mot faktura, se Bild 4.

Nu dyker alla ej betalda fakturor till samma kund upp som alternativ att boka mot. Välj vilken faktura ni vill boka mot. Kontrollera beloppen och klicka på knappen Boka mot för de fakturorna som ska användas i krediteringen, se Bild 4.

Notera att Kvar att betala är nu 0 kr. Klicka på knappen Ok för att utföra bokningen, se Bild 5.

Bild 4. Tryck på bilden för att få den tydligare.

Steg 5. Tryck på bilden för att få den tydligare.

Bild 6. Resultatet i listan är nu att både kreditfakturan och originalfakturan är markerade som betalda i systemet.

Notera!

Om ni har faktureringsmetoden så kan man trycka på Utropstecknet alternativet åtgärdsikonen som finns bredvid fakturan och välja alternativet Se fakturahistorik för att se hur fakturan blev bokförd.

Men använder man kontantmetoden så kommer fakturan inte bli bokförd när man bokar den mot en kreditfakturan utan den kommer endast ändra status till Betald eftersom fakturorna tar ut varandra i bokföringen.