Gratis bokföring och fakturering!

Tillbaka till guider

Kreditera utgående faktura i PromikBook

Ibland händer det att en utgående faktura inte blir korrekt. Då behöver du skapa en Kreditfaktura. En kreditfaktura skickas till kunden för att minska skulden. Det kan antingen vara en minskning med fakturans totalbelopp eller bara en del av en tidigare faktura.

Här visar vi hur du skapar kreditfaktura samt hur du du gör för att bokföra kreditfaktura i PromikBook.

Guiden gäller endast kreditering av fakturor med faktureringsmetoden.

Steg 1 - Skapa fakturan

Vid huvudmeny väljer du faktura och välj alternativet ”Visa utgående fakturor” för att lista alla utgående fakturor.

Klicka på åtgärdsikonen som är bredvid den fakturan som ska krediteras. Välj sedan alternativet ”Skapa kreditfaktura utifrån denna faktura”, se Bild 2.

Bild 1. Gå till dina utgående fakturor.

Steg 2 - Välj vilken faktura som ska krediteras.

Steg 2 - Skicka fakturan

När du valt de artiklar som ska krediteras (alla om hela fakturan ska krediteras) väljer du det leveranssätt som passar bäst och klickar på ”Spara och skicka”, se Bild 3.

Gå därefter till Lista utgående fakturor igen.

Överst ligger nu din senast skapade kreditfaktura och det ska stå ”Ej betald” som fakturastatus.

Bild 3. Välj leveranssät och tryck sedan på ”Spara och skicka”.

Steg 3 - Markera inbetalning

Här kan det bli lurigare om du redan fått betalt från kunden. Om fakturan som gått till kund redan är betald måste pengar betalas tillbaka och betalningen ska markeras som vanligt. Om pengar betalas ut från Kassa ska det bokföras som betalning från Kassa osv.

Vi förutsätter att du ännu inte fått betalt och inte kommer få betalt. Då är det en enkel bokning mot varandra som ska göras. Klicka på texten ”Ej betald” på antingen originalfakturan eller på kreditfakturan. Du kan också klicka på åtgärdsikonen och välja ”Markera inbetalning”.

Bild 4. Markera betalning.

Steg 4 – Boka mot faktura

Bild 5. Ändra betalningssätt till "Boka mot faktura".

Bild 6. Nu dyker alla ej betalda fakturor till samma kund upp som alternativ att boka mot. Välj vilken faktura du vill boka mot. Kontrollera beloppen och klicka på knappen ”Boka mot” för de fakturorna som ska användas i krediteringen.

Bild 7. Notera att ”Kvar att betala” är nu 0 kr. Klicka på knappen ”Ok” för att utföra bokningen.

Bild 8. Resultatet i listan är nu att både kreditfakturan och originalfakturan är markerade som betalda i systemet.

Grattis!

Du har nu krediterat fakturan!