Lägg till leverantörsfaktura

Alternativ 1 - Ladda upp via hemsidan

Steg 1 - Lägg in fakturauppgifter

För att lägg till en ny inkommande faktura i PromikBook går du till fliken Faktura och klickar på alternativet Lägg till inkommande faktura.

Fakturafil

Om du har en fakturafil som du vill koppla, till exempel en mottagen PDF-fil eller om du exemeplvis tagit kort på fakturan, klickar du knappen Välj fil, Se Bild 1. Då dyker dokumenthanteraren upp och du kan koppla en redan uppladdad fil eller ladda upp en fil från din dator.
Det går även att klicka på någon av det uppladdade filerna i mappen Ej kopplade fakturor som visas till höger, Se Bild 1.

Bild 1. Välj fakturafil

Läs vidare!

För mer information om hur du kan ladda upp flera fakturaunderlag samtidigt och hur du kan ta kort med vår PromikBook-app kan du läsa guiden om hur man laddar upp underlag.

Fakturauppgifterna

Alla uppgifter som har en stjärna efter sig är obligatoriska. Nedan listas förklaringar till vissa utav rutorna.

• Fakturatyp - Du behöver endast ändra fakturatypen om du har t.ex. köpt en produkt inom EU eller utanför EU annars ska fakturatypen vara normal.
  • Leverantör - Om du ska lägga till en ny leverantör kan du gå till guiden Lägg till leverantör för att se hur man gör. Men du kan också lägga till en ny leverantör samtidigt som du håller på att skapa din leverantörsfaktura genom att trycka på åtgärdsikonen och välja Lägg till ny leverantör . Om leverantören redan är tillagd trycker du på åtgärdsikonen och väljer den leverantören fakturan avser.
  • Moms - När du har skrivit in totalsumman så kommer momsen automatiskt ändras beroende på vilken procentsats den är inställd på, du ändrar procenten genom att trycka på åtgärdsikonen, se Bild 2.
  • Kategori - Önskar du att kategorisera dina fakturor kan du välja att skapa en kategori genom att trycka på åtgärdsikonen och välja vilken kategori du vill lägga din faktura i.
  • Autogiro - Om fakturan ska dras med autogiro bockar du i rutan som är markerad på bilden, se Bild 2. Så kommer den här fakturan undantas när du skapar en bankfil nästa gång.

Bild 2. De symboler som har en röd markering finns det en förklaring till ovan.

Tips!

Gå till fliken Inställningar och under rubriken Fakturainställningar kan du bocka i Visa konteringsrader vid inkommande faktura (faktureringsmetoden) så kan du kontera fakturan direkt, se Bild 3 & 4.

Bild 3. Bocka i den markerade raden.

Bild 4. Nu får du upp den här rutan längst ner när du lägger till en inkommande faktura.

Steg 2 - Slutför fakturan

När du har fyllt i alla uppgifter för fakturan, kan du kan antingen trycka på knappen Skapa eller knappen Skapa & ny. Skillnaden mellan dessa är att knappen Skapa tar dig till listan över inkommande fakturor och knappen Skapa & ny låter dig stanna på sidan om du vill lägga in fler leverantörsfakturor.

Efter att fakturan skapats hittar du den skapade leverantörsfaktura under fliken Faktura och alternativet Visa inkommande fakturor.

Bokför fakturan

Din skapade faktura ligger nu överst i listan över inkommande fakturor. Klicka på texten Ej bokförd i kolumnen Fakturastatus, se Bild 5.

Nu visas vilka bokföringsrader fakturan ska bokföras med. Om du i tidigare steget valde att fylla i konteringsrader på fakturan direkt är dessa redan ifyllda. Om du inte valde konteringsrader i första steget väljer du rätt bokföringskonto och belopp. Det går bra att lägga till fler rader om det behövs.

När alla rader är korrekt ifyllda klickar du på knappen Bokför för att bokföra fakturan. Fakturan bokförs och raden i listan uppdateras men ny information. Se Bild 6.

Fakturan står nu som Ej betald tills det är dags att markera att betalningen gått i väg till leverantören.

Bild 5. Klicka på Ej bokförd

Bild 6. Ny status på fakturan

Läs vidare!

För mer information om hur du markerar en faktura som betald kan du läsa guiden om just det.

Alternativ 2 - Ladda upp via mobilapplikationen

Ta bild på fakturan direkt!

Genom att ladda upp fakturor med mobilapplikationen kan man ta en bild av sin faktura för att direkt koppla fakturan och på så vis snabba upp arbetet och slippa mellansteget att skicka bilden till sin dator.

Tips!

Vill du veta mer om PromikBooks mobilapplikation och hur du laddar ner den till din smartphone?

Besök då sidan för mobilapplikationen

Gå till funktionen för att lägga till en inkommande faktura i mobilapplikationen.
Fyll i alla de uppgifter som behövs för att skapa fakturan samt ta en bild på din faktura, Se Film 1.

PS. Fakturauppgifterna är samma som på hemsidan så behöver du veta mer om dessa kan du läsa det steget igen.

När fakturan är skapad går du till listan över inkommande fakturor och klickar på menynikonen. Där finns alternativet Bokför. Genom att godkänna raderna som visas kommer fakturan bokföras.

OBS! Det går INTE att välja konteringsrader själv i mobilapplikationen!

Film 1. Lägg till inkommande faktura via PromikBook appen.