Lägg till kund

Steg 1 - Börja med organisationsnumret

Du går först till fliken Register sedan trycker du på Lägg till kund.

Först skriver du in organisationsnumret på den nya kunden, för om företaget finns registrerat hos offentliga register kommer flera utav de tomma rutorna bli ifyllda automatiskt efter du har skrivit in organisationsnumret, se Bild 1.

Några andra uppgifter som inte fylls i automatiskt men som är bra att fylla i är e-postadress, t.ex. om du ska skicka en faktura till din kund är det smidigt att kunna göra detta via mejl. Om du väljer leveranssättet E-post och du har fyllt i e-postadressen här så kommer e-postadressen komma upp automatiskt när du ska skicka fakturan.

Du kan också välja om kunden ska vara Aktiv eller Inaktivt, väljer du inaktiv kommer du inte kunna fakturera kunden.

Tips!

Om du trycker på den orange pilen som är markerad på bilden så uppdateras informationen, om kunden t.ex. har flyttat och ändrat det på offentliga register så ändras adressen till den nya efter du har tryckt på pilen, se Bild 1.

Bild 1. Informationen som oftast blir ifylld automatiskt efter man har skrivit organisationsnumret.

Steg 2 - Kundinställningar

Nedan står information om några uppgifter som man kan fylla i under rubriken Kundinställningar.

PS. Några utav inställningarna kan lämnas tomma då dessa uppgifter hämtas från företagsinställningar som standard. Endast om du vill ange specifika val för kunden som skiljer sig från dina normala inställningar behöver du fylla i det här.

• VAT/Momsnummer - Ange kundens momsregistrerings nummer.
  • Återkomstdatum - Om du har kommit överens med din kund att ni ska pratas vid i slutet på månaden istället om en aktuell försäljning t.ex. så kan du enkelt skriva in datumet här som ni kommit överens om. Så läggs detta in i din kalender som finns på PromikBook.
  • Förfallodagar utgående fakturor - Om din kund önskar ha 40 dagar på sig att betala fakturan och du accepterar det så skriver du in "40" här. Så sparas detta automatiskt till varje ny faktura du skickar ut till kunden.
  • Standardleverans för fakturorna - Om kunden vill få alla fakturor till sin e-post ändrar du det här.
  • Textstorlek på faktura - Kunden ringer in till dig och klagar på att det är för liten text på fakturan, här kan du välja så att just den kunden får större text på alla fakturor.
  • GLN (För e-faktura) - Ska du skicka e-faktura till kunden skriver du deras GLN nummer här.
  • Stoppa kunden från att bli fakturerad - Din kund ska t.ex. få testa på din produkt utan att bli fakturerad. För att vara på den säkra sidan kan du alltid bocka i den här rutan så kan inte kunden bli fakturerad oavsett om någon försöker skapa en utgående faktura. Man måste först bocka ur den för att kunna fakturera igen. Ett tips är att skriv in återkomstdatumet som kunden ska börja betala så vet du att när du får upp det i din kalender är det dags att bocka ur den här rutan.
  • Dröjsmålsränta i % (ex 12 för 12%) - Under inställningar kan du välja vilken dröjsmålsränta du vill ha till för kunden. Skulle det vara så att du önskar en högre eller lägre dröjsmålsränta på en kund, kanske är just den här kunden alltid sen med inbetalningen? Då skriver du här vilken procent du önskar, observera att du inte ska skriva med procenttecknet utan bara siffrorna.
  • Påminnelseavgift - Hur hög påminnelseavgiften ska vara. Det är samma som punkten innan, detta kan du justera under fliken Inställningar hur hög avgift du vill ha till alla dina kunder, men önskar du en speciell påminnelseavgift på en kund justerar du det här.
  • Automatisk påminnelse & inkasso PÅ/AV - Antingen så väljer du samma inställningar som du har på alla kunder angående påminnelse och inkasso eller så ändrar du specifikt på den här kunden. Om det är en trogen kund som du anser att det är okej om inbetalningen kommer någon dag sent kan du välja att stänga av detta så kunden inte får några extra avgifter.

Bild 2. Kunduppgifter.

Steg 3 - Spara uppgifter

När du har fyllt i alla uppgifter du har för kunden är det dags att spara.

• Klicka på knappen Spara för att spara uppgifterna och stanna på sidan för kunden.
  • Klicka på knappen Spara och ny för att spara uppgifterna samt påbörja inmatningen för en ny kund.