Ny verifikation

Steg 1 - Skapa en ny verifikation

För att skapa en ny verifikation trycker du på fliken Bokföring i menyn och väljer alternativet Ny verifikation.

Det första man väljer är verifikationsserie. Serien beror på vad det är för något du ska bokföra. Är du osäker väljer du serie A - Allmänna verifikat. Jag har valt verifikationsserien KF - Kundfordringar i exemplet. Verifikationsnumret sätts automatiskt till nästa nummer beroende på hur många verifikationen du har skapat tidigare för den valda serien.

När du valt serie skriver du in bokföringsdatumet och skriver en verifikationstext som påminner dig om vad den här verifikationen handlar om, se Bild 1.

Notera!

Det verifikationsnummer som visas på bilden är nästa lediga nummer, men det är inte garanterat att det blir samma nummer när verifikationen verkligen bokförs eftersom någon annan kan bokfört en verifikation innan du trycker bokför.

Bild 1 - Skapa ny verifikation.

Steg 2 - Koppla underlag till verifikationen

Om du vill koppla ett underlag till verifikationen, exempel ett kvitto, klickar du på dokumentikonen för att visa filhanteringsdialogen. I filhanteringsdialogen väljer du redan uppladdade filer eller bläddra fram en fil från din dator.

Det går även bra att klicka på ett dokument som ligger i mappen Ej kopplade verifikationsunderlag som finns till höger om inmatningen. Klicka på ett dokumentnamn i listan för att koppla dokumentet samt även visa en förhandsgranskning av underlaget, se Bild 2

Bild 2. Hur det ser ut om du har laddat upp ett underlag till verifikationen.

Läs vidare!

För mer information om hur du kan ladda upp flera verifikationsunderlag samtidigt och hur du kan ta kort med vår PromikBook-app kan du läsa guiden om hur man laddar upp underlag.

Steg 3 - Välj bokföringskonto och belopp

Nu är det dags att skriva in vilket konto du ska bokföra på. Antingen så skriver du in siffrorna i rutan som finns under rubriken Konto eller så väljer du att lista alla möjliga bokföringskonton genom att trycka på åtgärdsikonen som är markerad i Bild 3. När du har valt ett bokföringskonto kommer det aktuella saldot för kontot att visas till höger på transaktionsraden, se Bild 3.

Välj om du vill använda en transaktionstext eller dimensioner. Fyll därefter i beloppet i fältet Debet eller Kredit. När totalsumman balanserar kan verifikationen bokföras.

Läs vidare!

För mer information om hur du använder dig utav dimensioner kan du läsa guiden om Dimensioner i PromikBook.

Bild 3. Val av konto visar kontots aktuella saldo

Tips!

Om du är osäker på vilket konto du ska använda eller om det ska bokas i debet eller kredit hittar du mer information i PromikBooks bokföringshjälp!

Gå till bokföringshjälp

Steg 4 - Bokför

När du har fyllt i alla fällt så att verifikation är rätt, trycker du antingen på Bokför och ny om du vill skapa ytterligare verifikationer efter bokningen, eller så klickar du på Bokför då stannar du kvar på sidan och ser hur verifikationen blev.

När du har tryckt på Bokför så kommer det upp fler alternativ, se Bild 5.

• Om du klickar på Lås kan du inte ändra verifikationen förrän du har låst upp den.
  • Om du klickar på Nolla alla rader så stryker du alla raderna i verifikationer (Glöm inte att klicka Bokför för att spara dina ändringar).
  • Om du klickar på Spara som PDF får du en PDF-utskrift av din verifikation.

Bild 4. Slutför verifikationen.