Kreditera utgående faktura i PromikBook

Ibland händer det att en utgående faktura inte blir korrekt. Då behöver du skapa en kreditfaktura. En kreditfaktura skickas till kunden för att minska skulden. Det kan antingen vara en minskning med fakturans totalbelopp eller bara en del av en tidigare faktura.

Här visar vi hur du skapar kreditfaktura samt hur du du gör för att bokföra kreditfaktura i PromikBook.

Steg 1 - Skapa fakturan

Du trycker först på fliken Faktura sedan väljer du alternativet Visa utgående fakturor, se Bild 1.

Klicka sedan på åtgärdsikonen som finns bredvid fakturan som ska krediteras och välj alternativet Skapa kreditfaktura utifrån denna faktura för att komma vidare, se Bild 2.

Bild 1. Gå till dina utgående fakturor.

Steg 2 - Välj vilken faktura som ska krediteras.

Steg 2 - Skicka fakturan

När du valt de artiklar som ska krediteras (alla om hela fakturan ska krediteras) väljer du leveranssätt och klickar på Spara och skicka, se Bild 3.

Notera!

Med kontantmetoden kan man inte bokföra delbetalningar på det här sättet utan det gäller endast faktureringsmetoden.

Om man ska boka en delbetalningen med kontantmetoden får man göra en verifikation manuellt med varje delbetalning och sedan koppla de till fakturan. När fakturan har blivit fullbetald ändrar man manuellt fakturastatusen till Betald.

Gå därefter till Lista utgående fakturor igen.

Överst ligger nu din senast skapade kreditfaktura och det ska stå Ej betald som fakturastatus.

Bild 3. Välj leveranssät och tryck sedan på Spara och skicka.

Steg 3 - Markera inbetalning

Här kan det bli lurigare om du redan fått betalt från kunden. Om fakturan som gått till kund redan är betald måste pengar betalas tillbaka och betalningen ska markeras som vanligt. Om pengar betalas ut från kassa ska det bokföras som betalning från kassa.

Vi förutsätter att du ännu inte fått betalt och inte kommer få betalt. Då är det en enkel bokning mot varandra som ska göras. Klicka på alternativet Ej betald på antingen originalfakturan eller på kreditfakturan. Du kan också klicka på åtgärdsikonen och välja Markera betalning, se Bild 4.

Bild 4. Markera betalning.

Steg 4 – Boka mot faktura

Ändra betalningssätt till Boka mot faktura, se Bild 5.

Nu dyker alla ej betalda fakturor till samma kund upp som alternativ att boka mot. Välj vilken faktura du vill boka mot. Kontrollera beloppen och klicka på knappen Boka mot för de fakturorna som ska användas i krediteringen, se Bild 6.

Notera att Kvar att betala är nu 0 kr. Klicka på knappen Ok för att utföra bokningen, se Bild 7.

Bild 5.

Bild 6. Klicka på Boka mot.

Steg 7. Klicka på Ok.

Bild 8. Resultatet i listan är nu att både kreditfakturan och originalfakturan är markerade som betalda i systemet.

Notera!

Om man har faktureringsmetoden så kan man trycka på Utropstecknet alternativet åtgärdsikonen som finns bredvid fakturan och välja alternativet Se fakturahistorik för att se hur fakturan blev bokförd.

Men använder man kontantmetoden så kommer fakturan inte bli bokförd när man bokar den mot en kreditfakturan utan den kommer endast ändra status till Betald eftersom fakturorna tar ut varandra i bokföringen.