Registrera ingående balans

Den här guiden visar hur ni registrerar ingående balans i Acconomy.

Om ni har ett nystartat företag så registreras ingen ingående balans utan ni gör det endast om företaget har funnits minst ett år för att se vad företaget har för tillgångar, skulder och eget kapital vid nytt år.

Har ni haft ett annat bokföringsprogram innan Acconomy väljer ni själva om ni vill importera allting till Acconomy, däremot måste ni importera de aktuella årets ingående balans annars bli det inte korrekt när ni ska göra bokslutet.

Steg 1

Går först till fliken Bokföring sedan väljer ni alternativet Registrering av IB (ingående balans).

Därefter kan ni först kolla att alla konton finns med annars får ni lägga till kontot under fliken Bokföring sedan väljer ni Mina konton.

Steg 2

Om saldot på ett konto är grönt så betyder det att saldot är hämtat från föregående års utgående balans automatiskt och ni behöver inte göra några korrigeringar.

Vid manuella korrigeringar, alltså att ni har ändrat saldot som följt med från föregående år, så kommer saldot stå med röd text istället. Om ni vill ändra tillbaka till föregående års saldo igen kan ni klicka på Använd nu så blir siffran grön igen, se Bild 1.

Allting sparas automatiskt så ni behöver inte leta efter en Spara-knapp.

Notera!

Om ni inte har bokfört årets resultat vid nytt räkenskapsår så kommer den ingående balansen inte att balansera.
Då måste ni klicka på Använd nu efter ni har bokfört årets resultat så saldot uppdateras och de ingående saldona balanserar igen.

Bild 1.

Steg 3

Innan ni är klar med registreringen av de ingående balanserna måste ni kontrollera att totalsumman är noll, se Bild 2.
Om totalsumman inte är noll kan ni inte stänga räkenskapsåret.