Registrera ingående balans

Den här guiden visar hur man registrerar ingående balans i PromikBook.

Om du har ett nystartat företag så registreras ingen ingående balans utan man gör det endast om företaget har funnits minst ett år för att se vad företaget har för tillgångar, skulder och eget kapital vid nytt år.

Har du haft ett annat bokföringsprogram innan PromikBook väljer du själv om du vill importera allting till PromikBook, däremot måste du importera de aktuella årets ingående balans annars så kommer det inte bli korrekt när du ska göra bokslutet.

Steg 1

Du går först till fliken Bokföring sedan väljer du alternativet Registrering av IB (ingående balans).

Därefter kan du först kolla att alla konton finns med annars får du lägga till kontot under fliken Bokföring sedan väljer du Mina konton.

Steg 2

Om saldot på ett konto är grönt så betyder det att saldot är hämtat från föregående års utgående balans automatiskt och du behöver inte göra några korrigeringar.

Vid manuella korrigeringar, alltså att du har ändrat saldot som följt med från föregående år, så kommer saldot stå med röd text istället. Om du vill ändra tillbaka till föregående års saldo igen kan du trycka på Använd nu så blir siffran grön igen, se Bild 1.

Allting sparas automatiskt så du behöver inte leta efter en Spara-knapp.

Notera!

Om du inte har bokfört årets resultat vid nytt räkenskapsår så kommer den ingående balansen inte att balansera.
Då måste du trycka på Använd nu efter du har bokfört årets resultat så saldot uppdateras och de ingående saldona balanserar igen.

Bild 1.

Steg 3

Innan du är klar med registreringen av de ingående balanserna måste du kontrollera att totalsumman är noll.
Om totalsumman inte är noll kan du inte stänga räkenskapsåret, se Bild 2.